Armémuseet och filmen Eden Lake
Postad den 11 Jan 2009 vid 12:14

Det är två saker jag tänkte prata om idag, besöket till Armémuseet igår, och Eden Lake som jag såg i veckan.Besök till armémuseet är en sådan där sak som har varit på "todo"-listan länge. Efter det trevliga besöket till Nationalmuseet i höstas, så kände ju alla som var med att vi borde göra sådana där händelser till en vana. Ett besök till armémuseet lades upp på bordet då, men blev inte av. Den här veckans händelse fick bli just det besöket.

Det var lätt att hitta, till och med omöjligt att missa. Man går ner för Riddargaten, en ganska smal gata, och sedan plötsligt kommer man till en enorm gårdsplan, med en enorm byggnad (relativt omgivningen) på andra sidan. Ett skulpturmonument för Poltavaslaget står vid sidan av ingången. Det är jungrumaria aktiv kvinna som står över en fallen soldat. Ganska typiskt monument förmodar jag, om det inte vore så att jungfrumariakaraktären har ett svärd i en handen. Hon bär också ett hårt ansikte, med en dömande blick nedåt, framåt. Allt utom ansiktet på skulpturen har blivit grönt också, så ansiktet ger extra kontrast.

Under januari är det gratis inträde till museet, så det var ganska mycket folk där. Trevligt att folk faktiskt fortfarande går till sånt. Jag läste i DN också att musebesöken har ökat under 2008, trots att inträden etc återinfördes. Det är nästan otroligt faktiskt.

Jag beslutade att avverka museet uppifrån och ner, vilket skulle ge kronologisk början i gamla tider. I efterhand är jag glad att jag gjorde så, för det första man stöter på uppifrån sätter tonen på ett bra sätt.
Det första man ser är ett gäng apor som håller på och slåss brutalt. Rummet kantas av människoskallar längs väggarna, och groteska krigsbilder kastas i ansiktet direkt. I en av bilderna i första rummet så torteras en man genom att han skärs i skrevet med ett svärd. Armémuseet gör en poäng av att inte romantisera krig, vilket var överraskande.

Vidare går den framåt i tiden med Gustav Vasa, 30-åriga kriget, Karl XII-krigen, och Napoleonkrigen. Museet har fokus på de svenska krigen, vilket jag tycker är helt ok. En utställning av var lite överraskande var troférummet. Massa erövrade troféer visas där, danska, ryska, etc. Inga ursäkter ges, utan "It was part of the rules of the game" sägs rakt ut, samtidigt som bilder på erövrade svenska troféer i tyska kyrkor etc visas.

Museet klargör hela tiden också hur viktigt det var med logistik, och hur stor mängd av liv som förlorades till sjukdomar etc. Med tanke på ämnet var det helt enkelt ett vettigt museum. Precis som Nationalmuseet höll det också hög kvalité på hur saker presenterades, mängd prylar de hade, och skicket de var i. Riktigt välgjorda miniatyrarméer var gulliga och coola. En av de ballaste miniatyruppställningarna var på ett pågående gatlopp.

Museet avslutade med en vapenutställning, där massor av svärd & gevär etc var utställda i montrar. Det roliga där var att se alla andra världskrigsvapen man har sett och använt i spel. Man kände lätt igen Garand-geväret och de andra bössorna från tiden. :)Den andra saken jag hade tänkt prata om är filmen Eden Lake. Det är underligt att filmen verkar ha passerad världen obemärkt. Jag försökte hitta kommentarer i SA-forumet om den, men inget fanns. Jag blev intresserad av filmen av DNs recension, som gav den 4/5.

Filmen handlar om ett par som åker ut till landsbyggden i England för kamping vid sjön Eden Lake. Ett gäng tonåringar i trakten börjar trakasera paret, och saker eskalerar.
Filmen ligger helt klart rätt i genren "skräckfilm", men den borde inte blandas ihop med teen-slasher-filmer som t.ex. gårdagens Joyride 2.

Jag tycker det var en bra film, men inte klockren. Den var också ganska enkel faktiskt, men jag menar det inte negativt.
Det första man ser efter förtexterna (som bestod av snabba "skräckbilder", ganska opassande kände jag...) är dagisbarn. Vidare när paret åker till sjön så pratas det i radio om "kids these days...". Filmen är ganska... uppenbar i dess tema på det sättet i början. Men det framförs på ett ärligt sätt, filmen vill få in vissa saker, och den försöker inte vara överdrivet smart med det.

Det filmen sedan verkligen lyckas med sedan är spänningen. Det är en väldigt intensiv film när väl saker kommer igång. Men när saker väl kommer igång kommer vi till farorna i att ha en skräckfilm som inte är en teen-slasher. Det gäller att aldrig gå över gränsen till smaklöshet, samtidigt som spänningen måste stegras på ett vettigt sätt, för annars riskerar filmen att mesa till. Filmen är inte särskilt slafsig, och har inte en hög "body-count", men jag tyckte den gick över gränsen ett par gånger.

Det här är inte något som förstör filmen. Den vinner på hur den känslomässigt engagerade mig. Filmen kändes i kroppen på vägen till tåget efteråt, och sånt är mycket ovanligt numera. Den hade flera väldigt starka scener, och jag tyckte den var välspelad i allmänhet. Gott skådespeleri tror jag var en grundförutsättning för att filmen skulle fungera. Den handlar om människor, och dåligt agerande hade gjort karaktärerna till ärketyper i stället för människor. Det kunde omvandlat filmen från riktig skräck, till teen-slasher.

Till sist kändes filmen väldigt rätt i tiden också i olika avseenden. Området kring Eden Lake i filmen ska byggas om till ett "gated community", mobiltelefoner används flitigt, och sedan temat med "ungdomar som beter sig som svin". Det senare är egentligen "i tiden" i alla tider, men eftersom just vi har nått åldern då vi börjar känna av generationsklyftor, så vill jag påstå att det avseendet relevant för särskilt oss.Nästa vecka vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag har blivit intresserad av filmen Gomorra, så om jag orkar ta mig tid för en 2.30 lång film så kanske den kommer ses. För "veckans nya erfarenhet" vet jag inte riktigt nu. Är öppen för förslag. ;)

 
5 kommentarer
Skriv inläggAnvändarnamn:

Klicka för nytt CAPTCHA


Qinn @ Jan 26th 2009 14:47
love and war :)


Undrar hur föregående generation såg på vår generation/ våra föräldrar. Om dom fasade lika mycket att vi var det yttersta i dekadensen i barn och ungdom, om alla äldre känt så genom generationerna eller om det blivit gravt allvarligare med barnen. Jag känner att unga idag inte är lika starka och "vibranta".
It's great to find soeomne so on the ball @ May 2nd 2013 1:32
It's great to find soeomne so on the ball
eACj8T <a href="http://oblumvpgoxqu.com/">oblumvp @ May 2nd 2013 13:46
eACj8T <a href="http://oblumvpgoxqu.com/">oblumvpgoxqu</a>
swWBhV <a href="http://jsujyvfakrvl.com/">jsujyvf @ May 5th 2013 12:55
swWBhV <a href="http://jsujyvfakrvl.com/">jsujyvfakrvl</a>
BPMVYS , [url=http://xymzivudtkij.com/]xymzivudtki @ May 8th 2013 1:26
BPMVYS , [url=http://xymzivudtkij.com/]xymzivudtkij[/url], [link=http://dsdrinwgxdrq.com/]dsdrinwgxdrq[/link], http://dzfeliynihkz.com/

Copyright © 2008 Massive Damage